Verdensdagen for psykisk helse: En påminnelse om fellesskapet som kan redde liv
av Hege Granberg
Den 10. oktober markerer vi Verdensdagen for psykisk helse. Det er en dag som minner oss om betydningen av å se hverandre, snakke sammen og bry oss. Årets kampanje har et enkelt, men kraftfullt budskap: «Bruk 8 minutter til å snakke med noen du bryr deg om». I en hektisk hverdag, hvor vi ofte glemmer å sette av tid til å være sammen, er det viktig å huske at disse små øyeblikkene av nærhet og kontakt kan utgjøre en stor forskjell – kanskje til og med redde et liv.
Et alvorlig bakteppe
Selvmordstallene i Norge er alarmerende høye. I 2023 mistet vi 693 mennesker til selvmord, det er 70 mennesker flere enn året før der igjen. Dette tallet er en vond påminnelse om at det fortsatt er mange som opplever at livet er for vanskelig å bære. Det er ikke bare et tall, men liv som gikk tapt, familier som ble revet fra hverandre, og venner som ble etterlatt i dyp sorg. Dette gjør det desto viktigere å huske at vi trenger hverandre mer enn noensinne. Vi har ingen å miste og vi unner ingen å være etterlatte etter noen i selvmord.
Årets kampanje er derfor også en appell til oss alle om å ta ansvar for hverandre, og det å bruke 8 minutter på å ta kontakt med noen kan være nok til å gi en som sliter følelsen av å være verdsatt og sett. Organisasjonen Leve (Landsforeningen for etterlatte ved selvmord) har i mange år arbeidet for å støtte dem som har mistet noen i selvmord, og de minner oss stadig om hvor avgjørende det er at vi møter hverandre med omtanke og åpenhet. Samtidig understreker de betydningen av forebygging og at vi alle har et ansvar for å bygge et tryggere fellesskap rundt dem som har det vanskelig.
Hvorfor akkurat 8 minutter?
En studie fra 2021 viste at korte, regelmessige telefonsamtaler på rundt 10 minutter kunne ha en betydelig positiv effekt på følelser av ensomhet, angst og depresjon. Dette funnet peker på noe mange av oss intuitivt vet – det er ikke alltid de store, dyptgående samtalene som skal til for å få oss til å føle oss sett og hørt. Ofte kan en enkel telefonsamtale eller et «hvordan har du det?» være nok til å lette på en tung byrde. Å høre stemmen til noen du er glad i, eller noen som bryr seg om deg, kan virke regulerende på vanskelige følelser og gjøre det lettere å komme gjennom belastende perioder.
Dette er også et kraftfullt eksempel på Arbeiderpartiets grunnleggende verdier om fellesskap og solidaritet. Partiet har alltid stått for tanken om at vi er sterkere sammen, og at vi som samfunn har et felles ansvar for å ta vare på hverandre. Psykisk helse er ikke noe den enkelte skal bære alene. Vi har et fellesskap som skal støtte, et sikkerhetsnett som skal fange opp dem som faller, og et samfunn som ikke bare måler suksess i økonomisk vekst, men i hvordan vi tar vare på de mest sårbare blant oss.
Stemmens kraft – et sikkerhetsnett i praksis
Når vi snakker sammen, skaper vi et sosialt sikkerhetsnett. Ved å ta oss tid til å ringe eller møte noen fysisk, viser vi at vi bryr oss, ikke bare i ord, men i handling. I en tid hvor ensomhet og utenforskap preger mange liv, blir det ekstra viktig å dyrke fellesskapet. I tråd med Arbeiderpartiets verdier om likeverd og samfunnsansvar, kan vi være med på å bygge et samfunn der det å spørre «hvordan har du det?» blir like naturlig som å hilse på naboen.
Dette handler ikke bare om politiske tiltak, men om en holdningsendring der alle tar ansvar for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn. Arbeiderpartiet har lenge jobbet for å styrke det psykiske helsevernet og bedre tilbudene til de som sliter, men det er i det daglige fellesskapet vi bygger den tryggheten som hindrer folk i å falle utenfor. Et fellesskap der alle har en plass, og der ingen behøver å stå alene.
Små handlinger kan redde liv
Vi vet at mange som sliter med psykiske problemer eller selvmordstanker føler seg isolerte og overlatt til seg selv. Her kan små handlinger, som å bruke 8 minutter til å ringe noen, være med på å bryte denne isolasjonen. En enkel samtale kan gjøre at noen føler seg sett, forstått og mindre alene. Det er en liten investering av tid som kan gi stor avkastning for den enkeltes psykiske helse.
Verdensdagen for psykisk helse minner oss på at vi må handle, ikke bare snakke. Ved å ta den telefonen, sende en melding, eller stikke innom på besøk, viser vi at vi er en del av et større fellesskap – et fellesskap som bryr seg. Dette er kjernen i Arbeiderpartiets verdigrunnlag: Alle skal med. Ingen skal stå alene i møte med livets utfordringer.
Vi har ingen å miste
Når vi markerer Verdensdagen for psykisk helse, er det ikke bare for å snakke om problemene, men for å skape forandring. Vi har ingen å miste. La oss derfor bruke denne dagen – og alle de andre dagene – til å vise at vi er der for hverandre. Vi kan alle være en del av det sikkerhetsnettet som fanger opp de som har det vanskelig, og ved å bruke tid på å lytte, kan vi kanskje være den som gjør at noen velger å holde ut enda en dag.
Det handler om å bygge et samfunn hvor vi ser hverandre, hvor vi handler når noen sliter, og hvor vi sammen skaper et tryggere og mer inkluderende fellesskap. I dag, og hver dag.
There is a crack, a crack in everything. That's how the light gets in.
– Leonard Cohen
Foto: Thor Even Skjølås