Portrettfoto av ordfører Hege Svendsen. Foto: Anne Harkestad og Stine Østhagen

Nyttårstale fra ordføreren

I skrivende stund ebber 2022 ut og 2023 ligger der med blanke ark og fargestifter. 

Det er litt av et år vi legger bak oss. Krig, høye priser, bruer som ble stengt, vannproblemer i Feiring, uønskede parkeringspiloter ved stasjonene. Men det var også året da vi feiret frivilligheten, demokratiet og folkestyre. 

1000-årsjubileet for Eidsivatinget. Råholtdager, Eidsvolldager og korpsfest i parken med HMK Garden. Det var året da politikerne i Eidsvoll laget felles budsjett, året da toalettanlegget i Sundet endelig kom på plass. Året da Nye Råholt barneskole kunne åpnes, skatepark og ny ungdomsklubb i sørbygda. 

Det har blitt åpnet nytt seremonirom og vaskeri på sykehjemmet, nytt hus for BOA ved Prestegården, ny fløy på Eidsvoll Verk skole ble åpnet. Det var året da vi satte Eidsvoll på kartet med skolemat-prosjekt. Året der arbeidsgruppen for ny fagskole pekte på Eidsvoll som beste stedet for plassering av ny skole og året da vi ble en fiskeri kommune. 

Ordfører Hege Svendsen åpner det nye seremonirommet i underetasjen i Vilberg Helsetun

Det var også året for Kafé Raus og Grunnløven Jr. ,siste støpen på Minnevika jernbanebru, avtale med Bane NOR om asfaltering av Vormtråkk og året for åpning av nye gapahuker og turstier.

Ordfører Hege Svendsen åpner Parisrunden med Eidsvoll Turlag

Det ble også signert viktige avtaler i 2022.  Alle elevrådene og jeg signerte kontrakt om at alle barn skal trives på skolen i Eidsvoll i et viktig møte i selveste rikssalen.

Grunnløven besøker en barnehage i Eidsvoll

Jeg signerte også en ordførererklæring for klima- og miljø sammen med mange ordfører kollegaer. To veldig viktige signeringer som jeg vil jobbe for hver dag på min vakt som ordfører. Vi fikk også kongelig besøk da HKH Kronprins Håkon besøkte den vakre kommunen vår. Det var en veldig stolt ordfører som satt i bilen hans og så folkefest med flagg og mennesker langs løypen. For er det noe som vi er gode på i Eidsvoll så er det å stille opp. Det være seg folkefester eller som frivillig. Stille opp frivillig når det skjer noe eller når noen trenger oss. Det har dette året vist. Når vi tok imot flyktninger, gikk i fakkeltog til støtte for Ukraina og mot krigen, og når flere trengte hjelp til mat og gaver før jul.

Jeg vil takke alle som har gitt av seg selv for at andre skulle ha det bra i 2022. Vi vil trenge denne medmenneskeligheten og solidariteten også i 2023. Men nettopp fordi vi har så nye flotte folk i kommunen vår så er jeg optimistisk for det nye året.

På nyttårsaften og 1.nyttårsdag sendes barnas tale fra Eidsvoll på NRK.Det er ikke tilfeldig. Eidsvoll er viktig for hele nasjonen vår.

Ordfører Hege Svendsen i Eidsvoll signerer ordførererklæringen for klima og miljø.

De historiske begivenhetene som hendte her på Eidsvoll skjedde for hele landet vårt. Vi Eidsvollinger føler derfor en ekstra stolthet - og et ekstra stort ansvar - for å videreformidle historien om kampen for selvstendighet og frihet og etableringen av rettssystemet og demokratiet vårt.

Dette er symbolisert med at jeg bærer fru Justisias skålvekt på ordførerkjedet. På samme måte bærer jeg Eidsvollsbygningen på mine skuldre.

Ordene om demokrati og Eidsvollmennene kan oppleves forslitte etter generasjoner med syttendemaitaler. Men vi lever i en verden der uro er kommet tettere på oss, og der demokratiske verdier trues. Derfor er det viktig at vi har et bevisst forhold til at demokratiet ER skjørt og noe vi må hegne om hver dag. Da må vi lytte til de som er fremtiden. Barnas tale fra Eidsvoll er derfor viktig å få med seg i det vi går over til ett nytt år.

Godt nyttår!

Eidsvoll