Hege Eiren Kolberg

Nei takk til bestemor på anbud

Listekandidat Hege Kolberg advarer mot privatisering av helse- og omsorgstjenester

Det er bekymringsverdig at det kan gå mot å konkurranseutsette eldreomsorgen i Eidsvoll etter valget. Høyres ønske om å privatisere omsorgstjenesten vår viser at de har ideologiske skylapper.

Vi vil derfor sterkt advare mot Høyre som går til valg på å privatisere og konkurranseutsette deler av eldreomsorgen i Eidsvoll. Det blir mer byråkrati, mer jussifisering, og mindre helhet i omsorgstilbudet. Mer usikkerhet for brukerne dersom aktørene ikke skulle tjene nok penger, for da vil de fort kaste inn håndkleet. 

For de ansatte blir det en svært utrygg hverdag. Tillitsvalgte for Fagforbundet i Oslo har erfaring med hvordan ansatte opplever bytte av arbeidsgiver/kontraktør hvert fjerde/femte år innen sykehjemsetaten. Nye kontrakter hvis de ville fortsette, nye forhandlinger, starte på bunnen lønnsmessig, ikke tørre å la arbeidsgiver trekke kontingenten fra lønna, så da heller være direktebetalende. Listen er lang. 

I Sola innførte Høyre fritt brukervalg i miljøtjenesten i forrige periode. Etter 2 år måtte de avslutte. Utgiftene steg til værs og kontrollen forsvant ut av vinduet. Et skikkelig mageplask! 

I Gjøvik regionen fikk de den en krisen etter den andre da private selskaper gikk konkurs. Eller i Ålesund der de på 14 dager, midt i ferieavviklinga, måtte kommunen finne alternativ for 30 personer som trodde at de kunne velge men der den private aktøren trakk seg ut for de ikke tjente nok penger. Det samme skjedde i Moss og vi kunne ramset opp kommune etter kommune. 

Forskere på universitet i Bergen studerte fritt brukervalg og konkluderte med at det ble mindre valgfrihet. Eldre som trengte bistand fikk et skjema med masse private aktører å velge mellom men uten at de viste noe om de ulike. Etter at det har vist seg at kommunen verken sparer penger eller får bedre tjenester av ordningene. Den eldre skal ta stilling til fritt brukervalg uavhengig av situasjonen vedkommende befinner seg i. Rapporten viser at det ikke blir tid til å trekke brukervalget inn når de eldre befinner seg i en presset situasjon (f.eks. når det er behov for hjemmesykepleie etter et sykehusopphold). 

Hjemmetjenester bør ikke drives som butikk. Hjemmetjenester er en del av omsorgsplikten som kommunene har for sine innbyggere. Kontinuitet og trygghet er avgjørende for dem som trenger tjenestene og for deres pårørende. Det samme gjelder de ansatte, både hos de kommersielle eierne og i kommunen. Det tar tid å ansette og det tar tid å si opp folk. Det skaper usikkerhet for dem som skal gi trygghet, profesjonalitet og engasjement, samt lære brukerne å kjenne.

Vi mangler helsepersonell og vi trenger en mer helhetlig helsetjeneste, for å sikre pasienter og brukere den hjelp og behandling de trenger og har krav på. Ingenting av dette løser vi med privatisering, som det offentlige betaler for. Det vil svekke vår felles helse og omsorgstjeneste, stykker den opp og gjøre det vanskeligere å ha kontroll, som er avgjørende for å kunne gi gode tjenester. 

Arbeiderpartiet går til valg på å styrke grunnbemanningen, bedre oppgavefordeling, flere hele faste stillinger, flere faste vikarer og mindre byråkrati slik at de ansatte kan bruke tiden sin på å gi omsorg.

Det er i hvertfall et fritt valg hva som er viktigst for deg. Bestemor på anbud eller trygge fellesskapsløsninger.

Godt valg!

Hege Kolberg, sykepleierListekandidat for Eidsvoll Arbeiderparti