Penger

Høyre tar æren for et godt lagarbeid

av Hans Petter Sveen (Eidsvoll MDG), Anne Finstad (Eidsvoll SV), Tove Heranger (Eidsvoll Ap) og Tove Fagerli Brodshaug (Eidsvoll Sp)

I EUB kan man lese om hvordan Høyre opplevde budsjettprosessen høsten 2022, en opplevelse vi ikke deler, da det gir inntrykk av at det var takket være Høyre at mange kuttforslag ble droppet.

Vi synes det er besynderlig at Høyres ordførerkandidat prøver å fremstå som en samlende politiker med å ta æren alene for et arbeid som vi gjorde sammen. Det er trist at man bruker et felles arbeid for Eidsvolls beste som valgkampsak for et parti. Dette gjør at man blir skeptisk til intensjonen til Høyre neste gang de vil prøve å få til et bredt forlik.

Det stemmer at Høyre tok kontakt på gangen for å høre om det var interesse for å ha tverrpolitiske budsjettforhandlinger, men prosessen hadde allerede startet på budsjettsamlingen tidligere på høsten. Der var det flere partier, inkludert vi i posisjonen, som sa klart ifra at en del av kuttene som var foreslått, var noe vi ikke kunne gå for. Dette gjaldt blant annet å stanse oppstart av BUA, som vi i posisjonen anså som ekstra viktig i en tid med sterkt økte priser på mat, strøm m.m., som særlig rammer de fattigste hardt.

Høyres ledelse stoppet med spørsmålet på gangen. Alle partiene fikk et enkeltspørsmål på gangen, og drøftet dette med sine egne, før man landet på å gå inn i et samarbeid om budsjettet for 2023. Det var ikke en mer komplisert prosess enn som så. Det var posisjonen som ledet og organiserte prosessen, og vi hadde aldri klart et enstemmig budsjett uten en god laginnsats fra alle involverte partier. Kuttforslagene som ble reddet inn kan alle partiene ta ære for. Alle partiene hadde sine kuttforslag de ville redde, og alle fikk noe.

Sammen valgte alle partiene i kommunestyret blant annet å beholde utekontaktene, aktivitøren, ikke redusere antall lærlinger og assistenter i skolen. Vi fikk også inn en økt stilling på legevakta, samt ikke å kutte i frisklivssentralen. Når det gjelder eiendomsskatten, så ble det enighet om å bedre fritaksordninger på eiendomsskatten for de med lav inntekt og formue, samt å redusere eiendomsskatten i løpet av handlingsplanperioden. Her har partier både fra den røde, grønne og den blå siden fått sine gjennomslag.

På samme måte er det vi alle, inkludert Høyre, som må ta ansvaret for økt eiendomsskatt. Det er vi alle, inkludert Høyre, som står bak økningen i avgifter. Det er vi alle, inkludert Høyre, som står bak kuttene som har påvirket enkeltindivid negativt. Dette er et ansvar vi alle, inkludert Høyre, må bære.