
Flytting av pasienter i en sårbar situasjon – Et dårlig tiltak
av Thor Even Skjølås (Ap), Hege Kolberg (Ap), Guro Holdhus (Ap) og Annette Solberg (SV)
I Eidsvoll kommune har kommunedirektøren varslet at man vil omstrukturere helsetjenestene. Dette innebærer blant annet å flytte rundt på flere sårbare grupper med mennesker. Mennesker som er avhengig av helsehjelp og stabilitet.
Politisk styring
Vi som politikere vedtar hvordan kommunedirektøren skal drifte kommunens tjenester ut ifra saker som administrasjonen legger frem til politisk behandling. Slik har det alltid vært. Slik fremstår det ikke lenger etter at Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig folkeparti, Pensjonistpartiet og Industri- og næringspartiet kom til makta i Eidsvoll. Hvorfor?
De institusjonsansatte i Eidsvoll har fått informasjon om pågående prosesser med flytting av beboere og ansatte fra og til forskjellige lokasjoner. Pårørende og verger har nylig deltatt på et infomøte både på Pålsejordet bokollektiv for demente og Vilberg bosenter.
Alt dette skjer før flyttingen er politisk behandlet. Hvorfor lar dagens posisjon med Høyre i spissen dette skje? Hvordan kan Pensjonistpartiet og Kristelig folkeparti stå bak dette? Det skaper masse unødvendig støy og bidrar til et dårligere psykososialt arbeidsmiljø får våre arbeidstakere. De som skal ivareta helsen til våre innbyggere.
Sårbare grupper rammes
Personer med demens har spesielle behov som går langt utover det fysiske rom. Stabilitet, forutsigbarhet og et miljø som er tilpasset deres kognitive utfordringer er viktig for å ivareta deres trivsel.

Beboerne på Pålsejordet vet hvor rommet sitt er, hvor fellesrommet er og hvor spiserommet er. De har en relasjon til bygget, hagen og de ansatte. Hvordan skal dette gå hvis beboerne flyttes til Vilberg bosenter hvor alt er ukjent? Hva vil dette gjøre med helsen til beboerne på sikt?
Hva med beboerne på Vilberg bosenter? Er de enige i at de skal flyttes til et nytt sted? Er de ved god nok fysisk og psykisk helse til å bli flyttet på? Hvem skal flytte på beboerne ved begge lokasjonene og alle tingene deres?
Denne prosessen innebærer flere bekymringsfulle aspekter, både når det gjelder helsen til beboerne og de økonomiske organisatoriske konsekvensene for kommunen. Vi i Eidsvoll Arbeiderparti og Eidsvoll SV er også bekymret for om kommunen vil ivareta tjenestetilbudet sitt på en forsvarlig måte både i og etter denne prosessen.
Forskning peker på noen viktige faktorer rundt personer med demens:
- Økt forvirring og redusert livskvalitet Personer med demens reagerer svært kraftig på å bli flyttet fra kjente omgivelser. Stabilitet og rutiner er essensielt for å opprettholde orientering og trygghet. Flytting kan medføre økt forvirring, angst og agitasjon, og i verste fall raskere sykdomsprogresjon.
- Utilstrekkelige fasiliteter Vilberg bosenter er ikke tilrettelagt for demensomsorg slik Pålsejordet er. Personene med demens har behov for spesifikke tilpasninger, som sansehager, fargerike kontraster for bedre orientering og stille, hjemlige omgivelser.
- Endret livssituasjon Å flytte på beboere fra Pålsejordet til Vilberg bosenter kan virke opprivende og traumatisk. Fellesskapet oppløses, og det er fare for at beboerne øker følelsen av isolasjon og sårbarhet.
Skjulte kostnader
Hvis Eidsvoll kommune gjennomfører flyttingen kan dette føre til dårligere helsetilstand blant beboerne. Dette igjen vil øke kommunens kostnader til medisiner, pleie og mulige sykehusinnleggelser.

Vilberg bosenter må bygges om og tilpasses personer med demens. Dette vil kreve en betydelig investering og kan trolig bli dyrere enn å opprettholde dagens tilbud ved Pålsejordet. Det må opprettes sansehage, sikkerhetsinstallasjoner for å ivareta beboerne og det må tilrettelegges for aktiviteter for de demente.
Eidsvoll Arbeiderparti og Eidsvoll SV er også bekymret for de ansatte i denne prosessen og er redd viktig kompetanse forsvinner i flytteprosessen. Dette kan bidra til at kommunen må bruke ressurser på nyrekruttering og opplæring.
En oppfordring til beslutningstakere
Flytting av personer med demens er en kompleks beslutning som ikke bør tas ut fra et kortsiktig økonomisk hensyn alene. Risikoen for helseskader og økte utgifter til et dårligere omsorgstilbud må veie tungt. Befolkningen blir eldre og flere, noe som gir forventninger om at antall mennesker med demens vil stige betraktelig. Med Pålsejordet og andre tilbud til personer med demens kan vi som kommune dempe belastningen på de pårørende. Fokus på og støtte til innbyggerne er vår jobb nummer én.
Vi politikere sitter med ansvaret og må sikre gode avgjørelser med respekt for de som rammes hardest – menneskene med demens og deres familier. Pålsejordet bokollektiv med sitt flotte uteområde er ikke bare en tilrettelagt bolig, men et hjem som gir trygghet i en sårbar fase av livet.
I en tid der verdighet og kvalitet i eldreomsorgen står høyt, bør man tenke seg godt om før man river vekk grunnlaget for det lille av trygghet som personer med demens har. La oss sammen prioritere medmenneskelighet og faglig forsvarlighet fremfor kortsikte økonomiske gevinster.
Vi sier nei til flytting av sårbare grupper!