Tove Heranger

Nå er det kulturen sin tur!

Av Tove Heranger ( Arbeiderpartiet ) leder Hovedutvalg for oppvekst, kultur og frivillighet, innsendt 19.april 2023

Jeg er stolt av at vi denne perioden har fått på plass kommunens første oppvekstplan, nå er det det på tide å rette samme søkelyset på et annet viktig område. Nå er det kulturen sin tur, vi trenger å få på plass en samlet kulturplan i kommunen vår. 

Den er skal være ambisiøs og uttrykke kulturpolitikkens visjon, strategier og målsetting. Planen skal forankres i kommunens øvrige planverk og skal påvirke de beslutninger som fattes, og være en del av den langsiktige samfunnsplanleggingen. 

Det offentlige er gjennom Nasjonal kulturlov fra 2007 pålagt å legge til rette for kunst og kultur for alle sine innbyggere. I denne oppgaven er kommunen avhengig av en tett samhandling og et godt samarbeid med aktører fra offentlig, privat og frivillig sektor. En plan må derfor omfatte hele kulturlivet, ikke bare kommunens egne kulturvirksomheter

I Telemarksforskning sin rapport “Organisering og kompetanse i kommunal kultursektor” er et av funnene at kommuner som har en definert kulturplan, bruker opp mot 25 % mer penger på kultur og idrett (netto driftsutgifter) per innbygger enn kommuner som ikke har kulturplaner. 

Ny nasjonal kulturlov er nå ute på høring. Høringsnotatet legger opp til en bestemmelse om kommunal og fylkeskommunal planlegging på kulturfeltet. Høringsfrist er 30/6 2023, dette er et viktig dokument som jeg håper mange benytter anledningen til å gi innspill til. Dokumentet inneholder også en bestemmelse som vil pålegge kommuner og fylkeskommuner å utarbeide en skriftlig oversikt over status og utviklingsbehov på kulturfeltet. Oversikten skal benyttes som grunnlag for planarbeidet. Videre vil bestemmelsen pålegge fylkeskommuner og kommuner å fastsette overordnede mål og strategier for kulturfeltet som er egnet til å møte de utfordringene som er identifisert.Det er ingen grunn til å vente på ny kulturlov for å starte arbeidet lokalt,dette arbeidet vil vi starte nå.

Kunst og kultur – gir helse – og er en menneskerett, hvor alle kommunens innbyggere skal ha mulighet for å delta gjennom hele livsløpet.  Vi skal rett og slett Leve hele livet. Eidsvoll er så heldige å ha et aktivt, engasjert og variert kulturliv, men vi kan ikke basere oss på frivillighet alene, vi må legge forholdene til rette. Vi er en kommune i sterk vekst og må få frem utfordringer og legge retningen for kommunens kulturarbeid i både kort og langsiktig perspektiv. Vi må rett og slett sikre den kulturelle infrastrukturen videre.

En slik plan kan ikke kommunen lage alene, det fordrer bred medvirkning fra lokalsamfunnet. Det er sammen vi skaper de gode planene, og det er sammen vi skaper den gode kommunen. Jeg ser frem til å starte dette viktige arbeidet, og ser frem til mange spennende kulturdebatter i tiden som kommer.